NFC گوشی چیست؟
کاربردهای nfc گوشی چیست ؟
احتمالا قبلا اسم NFC را شنیده اید یا شاید گوشی هوشمند خود شما به فناوری NFC مجهز باشد. فناوری NFC یکی از ویژگی های کاربردی در گوشی های هوشمند و سایر وسایل همچون لپ تاپ و دوربین است. کاربرد ان اف سی روز به روز بیشتر می شود. به طوری که ان اف سی دیگر یک قابلیت اضافی در گوشی های هوشمند نیست بلکه در حال تبدیل به یکی از واجباتی است که کاربران هر روز از آن استفاده می کنند.
اما NFC چیست؟ فناوری ان اف سی چه کاربرد هایی دارد و چگونه می توانیم از آن بهترین استفاده را ببریم؟
برای آشنا بیشتر با فناوری nfc و کاربرد های آن در این مقاله از سری مقالات رایگان آموزشگاه تعمیرات موبایل زانکو، با ما همراه باشید.
NFC مخفف چیست؟
NFC محفف کلمه Near Field Communication به معنای “ارتباطات میدان-نزدیک” است. اکثر گوشی های هوشمند جدید به فناوری NFC مجهز هستند. ان اف سی به طور مختصر یک استاندارد ارتباط بی سیم مجاورت محور است. به بیان ساده، ان اف سی قابلیت جدیدی برای برقراری یک اتصال امن بین دو دستگاهی است که فاصله کمی از هم دارند.
فناوری ان اف سی مثل بلوتوث یا وای فای می تواند بین دو دستگاه ارتباط برقرار کند با این وجود NFC برخلاف وای فای یا بلوتوث تنها در فواصل بسیار کوتاه ارتباط برقرار می کند. برای این که دو دستگاه بتوانند از طریق NFC به هم متصل شوند باید در فاصله بسیار نزدیکی به هم قرار داشته باشند و هر دو سخت افزار های لازم برای ان اف سی را داشته باشند. اتصال ان اف سی در واقع به کمک فرکانس های رادیویی برقرار می شود.
قابلیت NFC علاوه بر گوشی های هوشمند، در تبلت ها، اسپیکر ها، و حتی کنسول های بازی مثل نینتندو سوئیچ و 3DS هم به کار رفته می رود.
قابلیت NFC در گوشی چیست؟
با وجودی که قابلیت NFC با توجه به محدودیتی که در فواصل دارد به نظر کاربردی نمی رسد، اما یک ویژگی بسیار پرکاربرد در گوشی های هوشمند و سایر دستگاه ها است. NFC به شما اجازه می دهد کارهایی مثل تراکنش های مالی، رد و بدل کردن محتوای دیجیتال، اتصال دستگاه های الکترونیکی تنها با یک اشاره و … را به راحتی و به صورت ایمن انجام دهید. از آنجایی که ان اف سی یک فناوری کوتاه برد است (در فواصل حداکثر چهار سانتی متری کار می کند) دستگاه های شما باید به هم نزدیک باشند.
ان اف سی برخلاف فناوری های دیگری مثل RFID یک ارتباط دو طرفه را بین دستگاه ها برقرار می کند و به علت کوتاه برد بودن، امنیت بیشتری دارد.
NFC چگونه کار می کند؟
NFC یک نوع ارتباط بی سیم است که از امواج رادیویی استفاده می کند. در انتقال اطلاعات با ان اف سی، سمت گیرنده اطلاعات نیازی به منبع انرژی ندارد و از نیروی فرستنده استفاده می کند. از تکنولوژی ان اف سی برای شارژ بی سیم گوشی های هوشمند و گجت ها هم استفاده می شود.
اتصال NFC دارای سه حالت مخلتف است:
- اتصال Pear To Pear: زمانی که دو گوشی به هم متصل شده و با یکدیگر یک ارتباط دو طرفه برقرار می کنند که برای تبادل اطلاعات بین دو دستگاه مورد استفاده قرار می گیرد.
- اتصال خواندن/نوشتن (Read\Write Mode) یک ارتباط یک سویه است که در آن دستگاه فرستنده اطلاعاتی را برای دستگاه دریافت کننده ارسال می کند. طرف دریافت کننده نمی تواند اطلاعات را ارسال کند. از این نوع اتصال در تگ های NFC استفاده می شود.
- اتصال Card Emulation (شبیه ساز کارت): این اتصال زمانی است که دستگاه ان اف سی مثل یک کارت هوشمند یا کارت اعتباری باانکی عمل می کند. بنابراین با این اتصال می توانید از گوشی موبایل خود برای انجام تراکنش های مالی یا به عنوان بلیت مترو و اتوبوس استفاده کنید.
کاربردهای NFC
- استفاده از موبایل به جای کارت اعتباری و پرداخت آسان
- باز و بسته کردن در ها
- دانلود اطلاعات
- دریافت بلیط یا کارت پرواز
- اتصال به پرینتر برای پرینت آنی عکس
- انتقال تصاویر از موبایل به تلویزیون
- شارژ بی سیم گجت ها
- اتصال گوشی به اسپیکر
- کارت هایی مثل کارت بلیت مترو یا کارت غذای دانشجویی
- ارسال سریع و آسان اطلاعاتی مثل شماره تلفن، عکس، اسناد، لیتک، آدرس و …
- اتصال به تگ های ان اف سی
از کجا بفهمیم گوشی ما NFC دارد؟
معمولا داشتن یا نداشتن NFC را می توانید از مشخصات گوشی چک کنید. اما راه ساده برای این که بفهمیم گوشی ما NFC دارد یا نه می توانید تنظیمات گوشی را چک کنید:
- تنظیمات گوشی را باز کنید
- وارد بخش More Networks شوید
- در اینجا می توانید تنظیمات NFC را پیدا کنید
اگر گوشی شما تنظیمات NFC ندارد، یعنی از NFC پشتیبانی نمی کند.
کاربرد NFC در ایران چیست؟
تکنولوژی NFC در سراسر جهان کاربردهای زیادی دارد که به تعدادی از آن ها در بالا اشاره کردیم. اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید که آیا NFC در ایران کاربرد دارد؟
فناوری NFCط چند سال پیش توسط شرکت های مخابراتی همراه اول و ایرانسل وارد ایران شد و هدف از وارد کردن این تکنولوژی به کشور، ارتقا سامانه های پرداخت بانکی و استفاده از NFC برای پرداخت هزینه های خرد مثل بلیط مترو و اتوبوس، پارکومترها و حتی دستگاه های کارتخوان فروشگاه ها بود.
در حال حاضر بسیاری از دستگاه های کارتخوان قابلیت پرداخت توسط NFC دارند یعنی پس از خرید و وارد کردن هزینه، می توانید موبایل خود را به دستگاه کارتخوان نزدیک کنید تا هزینه به راحتی واریز شود. همچنین چند اپلیکیشن توسط شرکت های ایرانسل، همراه اول و رایتبل و توسط بانک ملت برای تسهیل پرداخت با NFC توسعه داده شده است. از فناوری ان اف سی برای بلیت مترو و اتوبوس نیز می توانید استفاده کنید. آیا شما با این اپلیکیشن ها آشنا هستید و از فناوری ان اف سی برای پرداخت دیجیتالی آسان استفاده می کنید؟
NFC در ایفون
گوشی های آیفون از زمان آیفون 6 به بعد به فناوری NFC مجهز شده اند. مدل های آیفون زیر به قابلیت NFC مجهز هستند:
آیفون 6، آیفون 6 پلاس، آیفون 6 اس، آیفون اس ای: NFC با قابلیت شبیه سازی کارت و پرداخت دارند اما قابلیت اتصال Read/Write را ندارند.
آیفون 7، آیفون پلاس، آیفون 8، آیفون 8 پلاس، آیفون ایکس، آیفون ایکس آر، آیفون ایکس اس و ایکس اس مکس، آیفون 11، 11 پرو، آیفون 11 پرومکس و اس ای، آیفون 12، 12 پرو، آیفون 12 پرومکس و آیفون 12 مینی: دارای NFC بوده و ویژگی های شبیه سازی کارت، پرداخت ان اف سی، و اتصال Read/Write را دارند.
برای یادگیری تعمیرات گوشی های آیفون در دوره آموزش تعمیرات اپل ایفون زانکو در دانشگاه تهران شرکت کنید.
فعال کردن NFC در آیفون
در آیفون 7 یا مدل های جدیدتر آیفون (آیفون ایکس اس، ایکس اس مکس، ایکس آر، 11، 11 پرو، 11 پرومکس، و اس ای) که به قابلیت Background Tag Reading مجهز هستند، برای فعال کردن ان اف سی لازم نیست کار خاصی انچام دهید تنها کافی است گوشی را به دستگاهی که NFC فعال دارد بزنید یا پشت گوشی را نزدیک به تگ ان اف سی نگه دارید. آیفون ان اف سی را خوانده و یک نوتیفیکشن نمایش می دهد.
در مدل های قدیمی تر آیفون برای فعال کردن NFC باید یک اپلیکیشن مخصوص نصب کنید.
nfc tag reader چیست؟
در iOS 14 قابلیت NFC tag reader به طور پیشفرض برای همه کاربرانی که آیفون 7 یا مدل های جدیدتر آیفون را دارند فعال است. برای فعال کردن قابلیت NFC tag reader کافی است در کنترل سنتر روی دکمه NFC بزنید و آیفون را نزدیک یک نگ ان اف سی نگه دارید.
اگر نمی توانید دکمه NFC tag reader را پیدا کنید، می توانید به صورت دستی آن را به کنترل سنتر اضافه کنید:
- تنظیمات گوشی آیفون را باز کنید
- گزینه Control Center را انتخاب کنید.
- دکمه + سبز رنگ در سمت چپ NFC tag reader را بزنید.
NFC در گوشی شیائومی چیست؟
شما می توانید از طریق مشخصات گوشی یا تنظیمات گوشی متوجه شوید که آیا گوشی شیائومی شما چیپ NFC دارد یا نه. در زیر فهرستی از گوشی های شیائومی مجهز به ان اف سی را آورده ایم. البته این فهرست صد در صد کامل نیست. بنابراین اگر مدل گوشی خود را در لیست زیر پیدا نکردید، پیشنهاد می کنیم مشخصات گوشی را سرچ کنید و ببینید آیا واقعا گوشی شیائومی شما به فناوری ان اف سی مجهز است یا خیر.
کدام گوشی شیائومی nfc دارد؟
- Xiaomi Mi 10i
- Xiaomi Mi Mix Fold
- Xiaomi Mi 11X Pro
- Xiaomi Mi 11i
- Xiaomi Redmi K40 Pro+
- Xiaomi Mix 4
- Xiaomi Black Shark 4
- Xiaomi Black Shark 4 Pro
- Xiaomi Mi 10
- Xiaomi Mi 10 Pro
- Xiaomi Mi 10 Ultra
- Xiaomi Mi 10T
- Xiaomi Mi 10T Pro
- Xiaomi Mi 10X Pro
- Xiaomi Mi 11
- Redmi K30 Pro
- Redmi K30 Ultra
- Xiaomi Mi 9T
- Xiaomi Mi 9T Pro
- Redmi Note 8 Pro
- Redmi K20 Pro Premium
- Xiaomi Mi 9 Pro
- Xiaomi Mi Note 10
- Redmi Note 8T
- Redmi K30 / Poco X2
- Xiaomi CC9
- Xiaomi Mi 9 / Mi 9 Explorer
- Xiaomi Redmi K20 Pro
- Xiaomi Redmi Note 7
- Xiaomi Mi Mix 3
- Xiaomi Mi Mix 2
- Xiaomi Mi 8
- Xiaomi Mi 8 Lite
- Xiaomi Mi A2
- Xiaomi Redmi Note 6 Pro
- Xiaomi Mi 6
نحوه استفاده از nfc در گوشی شیائومی
- تنظیمات گوشی شیائومی را باز کنید
- روی گزینه more یا بیشتر بزنید
- گزینه NFC را پیدا کنید
- می توانید با زدن روی دکمه کنار گزینه NFC آن را فعال یا غیرفعال کنید
NFC در دوربین چیست؟
از فناوری NFC در برخی دوربین های دیجیتال نیز استفاده شده است. ان اف سی در دوربین در وهله اول روشی ساده برای برقرار کردن اتصال بی سیم بین دستگاه های هوشمند مثل گوشی هوشمند و تبلت است. با برقراری اتصال NFC بین دوربین و گوشی، این دو دستگاه می توانند با هم ارتباط برقرار کنند. برای فعالسازی این اتصال کافی است گوشی و دوربین را روشن کرده و ان اف سی آن ها را فعال کنید، سپس دو دستگاه را به هم بچسبانید.
وقتی ارتباط ان اف سی بین دوربین و گوشی هوشمند برقرار شود، می توانید نمای لنز دوربین را از طریق صفحه نمایش گوشی ببینید یا تنظیمات دوربین را از طریق گوشی تغییر دهید.
نحوه اتصال دوربین به گوشی با nfc
برای این که دوربین و گوشی هوشمند را از طریق NFC به هم متصل کنید، باید هم دوربین و هم گوشی به فناوری ان اف سی مجهز باشند. همچنین باید بدانید سنسور NFC دقیقا کجای دوربین و گوشی قرار دارد. دوربین باید روشن باشد. ان اف سی گوشی را فعال کنید و یک اپ کنتزل دوربین روی آن اجرا شده باشد. دوربین و گوشی را تا جای ممکن از قسمت سنسورهای NFC به هم نزدیک کنید. با این کار دو دستگاه یکدیگر را شناسایی کرده و به طور خودکار یک اتصال وای فای یا بلوتوث با هم برقرار می کنند.
نحوه استفاده از NFC در اندروید
همه گوشی ها و تبلت های اندرویدی در ایران قابلیت NFC ندارند. برای این که بفهمید گوشی اندرویدی شما NFC دارد یا نه می توانید مشخصات گوشی را چک کنید یا کارتن گوشی را بررسی کنید. روی بعضی از گوشی های سامسونگ، مثل گلکسی اس3 و اس4 عبارت ان اف سی روی باتری گوشی نوشته شده. اما این روش خوبی برای تشخیص ان اف سی داشتن گوشی نیست چون روی باتری گوشی هایی مثل گلکسی نوت 2 که NFC دارند، روی باتری چیزی نوشته نشده است.
در بعضی گوشی ها کلمه ان اف سی روی بدنه گوشی یا داخل پنل پشت گوشی نوشته شده است. روی گوشی های سونی اکسپریا به جای NFC نشان N حک می شود.
بهترین روش برای این که بفهمید گوشی NFC دارد یا نه این است که در تنظیمات گوشی گزینه Wireless & Networks (شبکه و بیسیم) را انتخاب کرده و در لیستی که باز می شود دنبال گزینه NFC بگردید.
استفاده از NFC برای انتقال فایل
برای اشتراک گذاری فایل ها از طریق NFC در دستگاه های اندرویدی باید به موارد زیر توجه داشته باشید:
- هر دو گوشی (یا هر دو دستگاه) باید NFC داشته باشند
- اندروید گوشی ها باید بالاتر از اندروید 4.0 باشد
- دستگاه ها نباید روی حالت sleep باشند و قفل صفحه آن ها باید باز باشد.
- دستگاه ها را از طرف قسمتی که سنسور NFC در آن قرار دارد به هم نزدیک کنید (فاصله دو دستگاه باید کمتر از 4 سانتی متر باشد)
- تا زمانی که انتقال فایل تمام نشده نباید دو دستگاه از هم جدا شوند
شما می توانید فایل های کوچک مثل صفحات وبسایت ها، لوکیشن و … را بین دو گوشی یا دو دستگاه اندرویدی دارای ان اف سی منتقل کنید. علاوه بر این فایل های بزرگتری مثل تصاویر، موسیقی و فایل های ویدیویی نیز قابل انتقال هستند.
برای انتقال فایل با NFC در اندروید:
- فایل را باز کنید
- گوشی ها را به هم نزدیک کنید
- صبر کنید تا گوشی ها به هم متصل شوند (معمولا می توانید با صدا یا ویبره آن ها متوجه برقراری اتصال شوید)
- در صفحه نمایش گوشی فرستنده عبارت Touch To Beam نمایش داده می شود
- روی گزینه Touch To Beam بزنید تا فرایند انتقال فایل شروع شود.
آموزش تعمیر و تعویض nfc گوشی
تعویض و تعمیر سخت افزار NFC گوشی یکی از مباحث مهم و کاربردی در دوره های آموزش تعمیر موبایل آموزشگاه زانکو است. برای اطلاع از نحوه برگزاری کلاس های آموزش تعمیرات موبایل، سرفصل هایی که در این دوره تدریس می شوند و هزینه دوره آموزش تعمیرات موبایل زانکو، از طریق پشتیبانی سایت با ما در تماس باشید.
اگر به تعمیرات موبایل علاقمند هستید و به دنیال یک منبع خوب رایگان برای شروع یادگیری تعمیرات موبایل میگردید، آموزش های رایگان تعمیرات موبایل وبسایت زانکو را از دست ندهید. آموزش رایگان تعمیرات موبایل در وبسایت زانکو یک فرصت استثنایی برای شروع یادگیری تعمیرات موبایل و الکترونیک پایه است. برای دانلود و تماشای فیلم های آموزش رایگان تعمیرات موبایل زانکو روی لینک آبی رو به رو کلیک کنید: آموزش صفر تا صد تعمیرات موبایل رایگان
NFC گوشی چیست؟
کاربردهای nfc گوشی چیست ؟
NFC مخفف چیست؟
قابلیت NFC در گوشی چیست؟
NFC چگونه کار می کند؟
کاربردهای NFC
از کجا بفهمیم گوشی ما NFC دارد؟
کاربرد NFC در ایران چیست؟
NFC در ایفون
فعال کردن NFC در آیفون
nfc tag reader چیست؟
NFC در گوشی شیائومی چیست؟
…..