پل دیود چیست ؟ انواع پل دیود و روش تست پل دیود با مولتی متر
پل دیود چیست ؟
در این بخش از آموزش تعمیرات ماینر آموزشگاه آنلاین زانکو قصد معرفی پل دیود رو برای شما کاربران عزیز داریم ، امیدواریم از این مطلب بتونید بهره کافی رو ببرید .
بسیاری از مدارهای الکترونیکی هستند که به منبع تغذیه اصلاح شده DC نیاز دارند و برای این کار از پل دیودی استفاده می کنند. یکی از قطعات بسیار پر کاربرد در ساخت انواع پروژه ها، همین پل دیودی می باشد.
پل دیودی یا یکسوساز پل، مداری است که با تغییردادن پلاریتهٔ تغذیهٔ ورودی آن، پلاریتهٔ خروجی آن تغییر نمیکند و معمولاً برای یکسوسازی جریان متناوب و به دست آوردن جریانِ مستقیمِ تمامموج استفاده میشود. این مدار نسبت به یکسوسازهای تمام موجی که از ترانسفورماتور سهسر بهره میبرند هزینه و وزن کمتری دارد.
پلهای دیودی را میتوان برای ورودیهای چندفاز متناوب مانند ورودی سهفاز گسترش داد. برای نمونه در یک یکسوساز نیمموج سهفاز از سه دیود و در یک یکسوساز تمامموج سهفاز از شش دیود برای تشکیل پل دیودی استفاده میشود.
تعریفی دیگر از پل دیود
پل دیود به قطعه ای گفته می شود که از ترکیب 4 عدد دیود معمولی بدست می آید و وظیفه اصلی آن یکسوسازی جریان متناوب الکتریکی می باشد ، یک پل دیود را می توان با چهار عدد دیود به صورت دستی ساخت که از لحاظ کاربرد و کارکرد هیچ تفاوتی با پل دیود آماده ندارد ، و یک پل می تواند برقی AC را گرفته و به برق DC تبدیل نماید پل دیود های می توانند در کنار اتو ترانس ها مورد مصرف قرار گیرند بدین صورت که در خروجی اتو ترانس به صورت موازی بسته می شود و در هنگامی که ولتاژ ورودی تغیر می کند در خروجی برق DC را در یافت شود.
پلهای دیودی چهار سر دارد، دو سر آن متعلق به ورودی ac خود میباشد و دو سر دیگر مربوط به خروجی پل میباشد. پل دیودی از ورودی خود یک سینوسی کامل را میگیرد و نیم سیکل مثبت آن را عبور میدهد ولی نیم سیکل منفی آن را به یک نیم سیکل مثبت تبدیل میکند. به عبارتی خروجی پل دیودی از بینهایت نیم سیکل مثبت تشکیل شده است.
کاربرد پل دیود :
یکی از مناسب ترین کاربردهای پل دیود، برای واریاک هایی که خروجی AC دارند می باشد . هنگامی که پل دیود ها در خروجی واریاک قرار میگیرند ، خروجی DC ارائه می دهند که می توان در این حالت به عنوان منبع تغذیه از آنها استفاده نمود.
نحوه عملکرد یکسوساز پل دیودی
هر پل دیودی چهار پایه دارد، دو پایه از آن متعلق به ورودی AC خود می باشد و دو پایه دیگر مربوط به خروجی پل می باشد. پل دیودی یک موج سینوسی کامل را از پایه ورودی خود گرفته و فقط نیم سیکل مثبت آن را عبور می دهد، هم چنین نیم سیکل منفی آن را نیز تبدیل به یک نیم سیکل مثبت می کند.
به بیان ساده تر خروجی هر پل دیودی از بی نهایت نیم سیکل مثبت تشکیل شده است. با توجه به کارکرد پل دیودی، این قطعه در قسمت خروجی یک اتوترانس به صورت موازی بسته می شود و زمانی که ولتاژ ورودی تغیر کند در خروجی برق DC را دریافت خواهد کرد و در واقع از خروج جریان به شکل متناوب جلوگیری می کند.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده می کنید پل دیودی عمل یکسوسازی تمام موج را انجام داده است، یعنی در هر نقطه از زمان، دو دیود از چهار دیود عمل بایاس مستقیم و دو دیود دیگر عملکرد بایاس معکوس داشته اند. در هر دو وضعیت برای نیم سیکل های مثبت و منفی، شکل موج ورودی و خروجی مثبت خواهد شد و در نتیجه جریان مدار همواره در یک سو برقرار می شود. بنابراین، نیم موج منفی منبع، به نیم موج مثبت در بار تبدیل خواهد شد.
روش تست پل دیود با مولتی متر
همانطور که اشاره شد، پل دیود از چهار دیود تشکیل شده که به هم متصل هستند بنابراین نحوه تست پل دیود مشابه نحوه تست دیود از طریق استفاده از مولتی متر انجام می گیرد. برای این که پل دیود را تست کنید و ببینید سالم است یا نه باید به این روش عمل کنید:
ابتدا پروب قرمز مولتی متر را روی سر منفی پل دیود قرار داده و پروب مشکی را به دو سر A و C وصل می کنیم. ولتاژی که مولتی متر نمایش می دهد باید بین 0.5 تا 0.7 ولت باشد.
سپس پروب مشکی مولتی متر را روی سر منفی پل دیود می گذاریم و پروب قرمز را به دو سر A و C وصل می کنیم. در این حالت مولتی متر باید مدار باز یا بینهایت را نمایش دهد.
بر اساس این نتایج می توانیم بگوییم که دیود های 1 و 3 پل دیودی ما سالم هستند.
در مرحله بعد پروب قرمز مولتی متر را به سر مثبت پل دیود و پروب مشکی آن را به دو سر A و C وصل می کنیم. مولتی متر در این حالت باید مدار باز یا بینهایت را نمایش دهد.
حالا پروب مشکی مولتی متر را به سر مثبت پل دیود و پروب قرمز را به دو سر A و C وصل می کنیم. در این حالت ولتاژی که مولتی متر نشان می دهد باید بین 0.5 تا 0.7 باشد.
بر اساس این نتایج می توانیم بگوییم که دیود های 4 و 2 پل دیودی ما سالم هستند.
در مرحله بعد پروب قرمز مولتی متر را به سر منفی پل دیود و پروب مشکی را به سر مثبت پل دیود وصل می کنیم. ولتاژی که مولتی متر نشان می دهد باید بین 1 تا 1.4 باشد.
در آخر پروب قرمز را به سر مثبت و پروب مشکی را به سر منفی پل دیود مصل می کنیم. در این حالت مولتی متر باید مدار باز یا بی نهایت را نشان دهد.
پل دیودی ایده آل چگونه ساخته می شود؟
برای ساختن یک یکسو کننده کامل ایده آل، باید فاکتور موج دار را به حداقل ممکن برسانیم به همین منظور ما می توانیم از خازن یا سلف برای کاهش موج های موجود در مدار استفاده کنیم. عملکرد این خازن، که به عنوان یک خازن مخزن (یا خازن هموار کننده) شناخته می شود کاهش تنوع در شکل موج ولتاژ خروجی AC اصلاح شده از پل است. این خازن مسیر مقاومت امپدانس کم به مولفه AC خروجی را فراهم می کند و باعث کاهش ولتاژ و جریان AC از طریق بار مقاومت می شود. هرگونه کاهش ولتاژ و جریان خروجی پل با هدررفت شارژ در خازن متوقف می شود. بنابراین تغییر جریان و ولتاژ بار نسبت به آنچه بدون خازن رخ می دهد کاهش می یابد. به همین ترتیب، افزایش ولتاژ بار اضافی را در خازن ذخیره می کند، بنابراین تغییرات ولتاژ و جریان خروجی را تعدیل می کند.
شابلون زدن گوشی چیست – کلیک کنید
مزایای استفاده از پل دیودی
- یکسو کننده های تمام موج نسبت به یکسو کننده های نیم موج کارایی بالاتری دارند.
این بدان معناست که پل های دیودی جریان AC را با کارآیی بیشتری به جریان DC تبدیل می کنند. - پل های دیودی هیچ سیگنال ولتاژی را در روند اصلاح جریان هدر نمی دهند و
می توان گفت اتلاف انرژی بسیار کمی دارند. - ولتاژ خروجی یکسو کننده تمام موج دارای اعوجاج کمتری نسبت به یکسو کننده های نیم موج است.
انواع پل دیود
پل دیود با توجه به ولتاژی که در مدار جریان پیدا خواهد کرد به طور کلی به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم می شود و با توجه به شکل ظاهری موجود در بازار پل های دیودی در انواع زیر موجود هستند:
- دیود پل شانه ای
- دیود پل مربع
- دیود پل طرح آی سی
- دیود پل گرد
انواع پل دیود تک فاز :
پل دیود 30 آمپر 1200 ولت SKB 30 سمیکرون [SKB30/12 semikron]
پل دیود 50 آمپر 1600 ولت SKB 50 سمیکرون [SKB50/16 semikron]
پل دیود 72 آمپر 1600 ولت SKB72/16سمیکرون [SKB72/16 semikron]
پل دیود 25 آمپر 1200 ولت SKB 25/12 سمیکرون [SKB25/12 semikron]
پل دیود 60 آمپر 1600 ولت SKB 60/16 سمیکرون [SKB60/16 semikron]
انواع پل دیود سه فاز :
پل دیود 210 آمپر 1600 ولت SKD 210/16 سمیکرون [SKD210/16 semikron]
پل دیود 100 آمپر 1600 ولت SKD 100/16 سمیکرون [SKD100/16 semikron]
پل دیود 160 آمپر 1600 ولت SKD 160/16 سمیکرون [SKD160/16 semikron]
پل دیود 82 آمپر 1600 ولت SKD 82/16 سمیکرون [SKD82/16 semikron]
پل دیود 30 آمپر 1600 ولت SKD 30/16 سمیکرون [SKD30/16 semikron]
دیدگاهتان را بنویسید