رام (ROM) گوشی چیست؟ | آشنایی با رام اندروید
رام (ROM) گوشی چیست؟ | آشنایی با رام اندروید
اگر از گوشی های اندرویدی استفاده می کنید شاید اصطلاح رام گوشی را شنیده باشید. در این سری از مقالات آموزشگاه تعمیرات موبایل زانکو قصد داریم شما را با رام گوشی و انواع آن آشنا کنیم. یکی از سوالاتی که برای اکثر کاربران گوشی های اندروید و افرادی که به تازگی با دنیای اندروید آشنا شده اند پیش می آید این است که :
رام گوشی چیست؟
کاربرد رام گوشی چیست؟
رام گوشی چه انواعی دارد؟
در این مقاله سعی ما بر این بوده است تا سوالات شما را با زبانی ساده پاسخ دهیم.
رام گوشی چیست؟
رام (ROM) مخفف اصطلاح Android Read Only Memory یا حافظه فقط خواندنی اندروید است. رام در حقیقت فایلی حاوی دستورالعمل های قابل اجرای سیستم عامل اندروید و اپلیکیشن های وابسته به آن یا به عبارت دیگر، یک فایل ایمیج برای سیستم است. اگر بخواهیم به زبان ساده و ملموس رام اندروید را تعریف کنیم میتوانیم بگوییم که رام همان سیستم عاملی است که روی گوشی استفاده میکنید. البته این تعریف از لحاظ فنی دقیق نیست و فقط برای این که تصویری در ذهن خود داشته باشید ارائه شده.
انواع رام گوشی:
استوک رام یا رام رسمی چیست ؟
استوک رام همان رامی است که هنگام خرید گوشی و تبلت اندرویدی روی دستگاه نصب است و در حقیقت نسخه اصلی رام اندروید است. کمپانی های سازنده گوشی استوک رام یا رام های رسمی را منتشر میکنند و بنابراین نسبت به کاستوم رام ها قابل اعتماد تر هستند. اما مشکل آن ها این است که نسبت به کاستوم رام ها امکانات محدود تری دارند.
کاستوم رام: کاستوم رام، رام رسمی اندروید نیست و معمولا توسط توسعه دهندگان اندروید (که به آن ها کوکر هم میگویند) منتشر میشود و در اغلب موارد نسخه دستکاری شده و اصلاح شده همان استوک رام یا رام اصلی است. علت این که توسعه دهندگان اندروید، کاستوم رام میسازند این است که میخواهند زیبایی بصری سیستم عامل را بالا ببرند یا امکانات و قابلیت های جدیدی به آن اضافه کنند که در نسخه رسمی نیست. البته چون این رام ها توسط کمپانی های سازنده تولید نمیشوند احتمال وجود باگ و مشکلات مختلف در آن ها بیشتر است.
انواع کاستوم رام:
کاستوم رام ها معمولا دو دسته اند:
1. رام های اصلاح شده سیستم عامل اندروید مثل Cyanogen
2. رام استوکی که برای دستگاه های اندرویدی قدیمی تر، که امکان آپدیت اندروید ندارند، ساخته شده.
کاستوم رام ها روی دستگاه های مختلف از جمله گوشی های هوشمند و تبلت ها، ساعت های هوشمند و دیگر دستگاه های مبتنی بر اندروید قابل نصب هستند.
فلش کردن رام گوشی
برای فلش کردن گوشی یا ارتقا اندروید گوشی باید از رام استفاده کرد. فلش کردن رام به این معناست که یک فایل ایمج سیستم را روی حافظه فلش درونی دستگاه نصب کنید. حافظه فلش حاوی فریمور اندروید است. با فلش کردن گوشی و نصب یک کاستوم رام روی آن، میتوانید به ویژگی ها و قابلیت های بیشتری دسترسی پیدا کنید و در بعضی موارد حتی شاهد عملکرد بهتر دستگاه اندرویدی خود باشید.
کاستوم رام ها اغلب رایگان هستند و توسط تیمی از برنامه نویسان حرفه ای طراحی میشوند. نصب کاستوم رام و فلش کردن گوشی کار راحتی است و با استفاده از دستورالعمل آموزش فلش کردن گوشی میتوانید به راحتی این کار را انجام دهید. البته اگر قصد دارید روی گوشی خود کاستوم رام بریزید حتما برای دانلود رام و دریافت آموزش نصب رام، از وبسایت های معتبر استفاده کنید. چیز دیگری که حتما باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر در فرایند نصب رام مشکلی پیش بیاید ممکن است گوشی شما از کار بیفتد.
معمولا اکثر کاربران اندروید علاقه ای به نصب کاستوم رام ندارند و در حقیقت امکانات اضافی کاستوم رام ها اصلا مورد نیاز کاربران معمولی نیست اما بعضی از کاربران هم ترجیح میدهند به جای استوک رام یا رام رسمی، از کاستوم رام دلخواه خودشان استفاده کنند.
چرا رام جدید نصب میکنیم؟
معمولا کاربران برای افزایش امکانات اندروید به نصب کاستوم رام ها روی می آورند. در مواردی که گوشی قدیمی شده، زیاد هنگ میکند، دچار مشکل نرم افزاری شده یا ویروسی شده هم نصب رام جدید میتواند به رفع کلیه این مشکلات کمک کند و با فلش کردن گوشی یا تبلت، دستگاه مثل روز اولش میشود.
توجه داشته باشید که با نصب رام جدید کلیه اطلاعات گوشی حذف میشود پس حتما قبل از فلش کردن گوشی از اطلاعات مهم خود بک آپ تهیه کنید.
مزایای استفاده از کاستوم رام
کاستوم رام ها ویژگی هایی را به کاربر ارائه میدهند که در استوک رام اندروید وجود ندارد. از جمله امکانات که کاستوم رام ها در اختیار شما میگذارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نصب پوسته های مختلف برای شخصی سازی نمای ظاهری کل سیستم عامل اندروید
⦁ شخصی سازی منوی تنظیمات سریع اندروید (با این کار میتوانید تنظیمات پرکاربرد را به صورت شورتکات به این منو اضافه کنید تا به آن دسترسی سریع داشته باشید)
⦁ شخصی سازی رنگ نور نوتیفیکیشن ها، شدت ویبره گوشی، میزان اشباع رنگ صفحه نمایش و …
⦁ اجرای اپ ها در حالت tablet mode روی گوشی که به شما امکان استفاده از رابط کاربری تبلت را برای برخی اپلیکیشن ها میدهد
⦁ اورکلاک دستگاه برای افزایش سرعت با روشی ساده. اورکلاک سخت افزار برای افرادی که بازی های حرفه ای گرافیک بالا انجام میدهند کاربردی است.
⦁ آندرکلاک آن برای کاهش سرعت و افزایش طول عمر باتری. آندرکلاک مناسب کاربرانی است که به سرعت بالای پردازنده نیازی ندارند. با آندرکلاک دستگاه سرعت پردازنده کم میشود و بنابراین باتری کمتری مصرف میکند.
⦁ امکان حذف اپ های OEM که از قبل روی سیستم نصب شده اند (به این اپ ها Bloatware هم میگویند). با حذف این اپ ها میتوانید میزان چشمگیری از فضای حافظه دستگاه و فضای رام دستگاه را آزاد کنید. حذف این اپ ها و سرویس های غیرضروری میتواند به صرفه جویی در مصرف باتری گوشی شما هم کمک کند.
⦁ غیرفعال کردن هشدار افزایش صدا که هر بار میخواهید صدای گوشی را در حالی که هندزفری یا هدفون به آن وصل است زیاد کنید، نمایش داده میشود.
⦁ پنهان کردن دکمه های جهت یابی روی اسکرین برای افزایش فضایی که روی صفحه نمایش در اختیار شما قرار دارد
⦁ امکان آپدیت منظم کاستوم رام: معمولا آپدیت های اندروید با فاصله زمانی بسیار زیادی منتشر میشود و بسیاری از تولید کنندگان از آپدیت های جدیدتر پشتیبانی نمیکنند بنابراین کاربرانی که گوشی قدیمی تر دارند مجبور هستند از یک نسخه اندروید قدیمی استفاده کنند و امکان آپدیت آن را هم ندارند. برای حل این مشکل میتوانید یک کاستوم رام که به جدیدترین نسخه اندروید مجهز است نصب کنید. مثلا اگر گوشی شما اندروید 4.4 دارد میتوانید کاستوم رام مبتنی بر اندروید 5 روی آن نصب کنید
⦁ فعالسازی دسترسی روت از طریق تنظیمات سیستم
آیا با نصب رام جدید نسخه اندروید شما ارتقا پیدا میکند؟
این بستگی دارد که چه رامی دانلود میکنید. اگر میخواهید نسخه اندروید شما ارتقا پیدا کند باید رامی را دانلود و نصب کنید که مبتنی بر نسخه های جدیدتر اندروید باشد. اگر نمیخواهید نسخه اندروید شما ارتقا یابد هنگام دانلود حتما به دقت کنید که نسخه رام مشابه نسخه اندروید شما باشد.
آیا نصب رام همان روت کردن است؟ | تفاوت روت و رام
بعضی افراد رام و روت را با هم اشتباه میگیرند در صورتی که این دو با هم تفاوت دارند. با روت کردن گوشی امکان دسترسی به تنظیمات و فایل های سیستم عامل را پیدا میکنید اما با نصب کاستوم رام به یک سیستم عامل اندرویدی جدید دسترسی پیدا میکنید که در آن امکان شخصی سازی سیستم و دسترسی به ویژگی ها و تنظیمات بیشتر را دارید.
برای نصب کاستوم رام معمولا گوشی باید روت شود اما همیشه روت کردن گوشی ضروری نیست و میتوان این کار را از طریق نرم افزار های ریکاوری طرف سوم (third-party) که به دسترسی روت نیاز ندارند نیز انجام داد.
آیا کاستوم رام ها امنیت دارند؟
برای افرادی که تازه با کاستوم رام ها آشنا میشوند همیشه این سوال پیش می آید که آیا کاستوم رام ها امنیت دارند؟ و پاسخ این است که معمولا جای نگرانی نیست. از آنجایی که کاستوم رام ها نسخه های اصلاح شده اندروید هستند این سوال حتما به ذهن بسیاری از افراد میرسد. امنیت بستگی به این دارد که از چه نوع کاستوم رامی استفاده میکنید. ما در آموزشگاه تعمیرات موبایل زانکو به شما پیشنهاد میکنیم که از رام هایی استفاده کنید که توسط شرکت های شناخته شده تولید میشوند و هرگز رام ها را از توسعه دهندگانی که نمیشناسید دانلود نکنید.
معایب نصب کاستوم رام
کاستوم رام ها بی نقص نیستند و میتوانند معایب خود را داشته باشند که به نوع رام، دستگاه شما، و این که رام چقدر خوب از گوشی شما پشتیبانی میکند بستگی دارد. از جمله مشکلاتی که با نصب کاستوم رام ممکن است با آن مواجه شوید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مشکلات در طول عمر باتری: ممکن است کاستوم رامی که نصب کرده اید با دستگاه شما بهینه نشده باشد و بنابراین نسبت به رام اصلی خود دستگاه، باتری بیشتری مصرف کند.
مشکلات سخت افزاری: ممکن است کاستوم رام ها کل قطعات سخت افزاری گوشی شما را به خوبی پشتیبانی نکنند بنابراین باگ هایی ایجاد شود، یا بخش هایی از سخت افزار گوشی شما از کار بیفتد و … . برای مثال ممکن است دوربین شما از کار بیفتد یا کیفیت آن افت کند.
باگ: از آنجایی که کاستوم رام توسط کمپانی تولید کننده گوشی شما تست نشده، بنابراین وقتی آن را روی دستگاه خود میریزید ممکن است با باگ هایی مواجه شوید که ویژه دستگاه و رام شما ست و بنابراین برای هر کاربر میتواند منحصر به فرد باشد. همچنین ممکن است با ناپایداری در سیستم مواجه شوید به صورتی که اپ ها خودشان بسته شوند و گوشی گهگاه ری استارت شود.
دیدگاهتان را بنویسید