تفاوت هارد SSD و HDD چیست؟ کدام نوع حافظه را ترجیح می دهید؟ ظرفیت بالا و قیمت پایین، یا پرسرعت و مقاوم؟ در این مقاله از سری مقالات آموزش تعمیرات لپ تاپ زانکو، به شما کمک می کنیم بین انواع هارد های سنتی HDD و هارد های جدید SSD بهترین را انتخاب کنید.
مقایسه SSD و HDD
لپ تاپ های جدید در حال مجهز شدن به حافظه SSD هستند و اگر در یکی دو سال گذشته یک لپ تاپ پرچمدار یا رده بالا خریده باشید به احتمال خیلی زیاد به حافظه SSD مجهز بوده است. با این حال لپ تاپ های مقرون به صرفه و اقتصادی هنوز از هارد های HDD استفاده می کنند. یک سری لپ تاپ ها و کامپیوترها هم از هر دو حافظه HDD و SSD استفاده می کنند. در این دستگاه ها معمولا حافظه SSD یک درایو بوت است و ویندوز روی آن نصب می شود و HDD به عنوان فضایی برای ذخیره فایل ها به کار می رود.
فرق هارد ssd hdd
همانطور که احتمالا حدس زدید SSD ها جدیدتر، سریع تر، مقاوم تر و طبیعتا گران قیمت تر هستند. در حالی که قیمت پایین و ظرفیت بالای HDD باعث شده هنوز در لپ تاپ ها و کامپیوترهای اقتصادی به کار رود.
در این مقاله نقاط قوت و ضعف این دو حافظه را با هم بررسی می کنیم تا به شما در انتخاب بهترین گزینه برای نیاز ها و شرایط شخصی خودتان کمک کنیم.
HDD چیست؟
هارد درایوهای سنتی که دارای دیسک های چرخنده هستند تنها مدل هارد درایو بودند که در کامپیوترهای قدیمی به کار می رفت. هارد درایو ها اساسا یک صفحه فلزی با پوشش مغناطیسی هستند که اطلاعات روی آن ذخیره می شود. هر چیزی که روی کامپیوتر ذخیره می کنید، از فایل های ورد و پی دی اف تا فیلم و سریال و آلبوم های موسیقی همه روی هارد کامپیوتر ذخیره می شوند. در هارد HDD یک بازو روی صفحه فلزی چرخان قرار گرفته و اطلاعات را روی دیسک ثبت کرده یا از روی آن می خواند.
علت زیاد بودن صدای فن لپ تاپ – کلیک کنید
SSD چیست؟
حافظه SSD همان کار های اساسی HDD را انجام می دهد با این حال اطلاعات روی چیپ های حافظه فلش متصل به هم ذخیره می شود. این چیپ ها (که اغلب به آن ها عنوان NAND داده می شود) با حافظه فلش که در فلش های USB از آن استفاده می شود متفاوت هستند. این چیپ ها سرعت بالاتری دارند و قابل اعتماد تر هستند. در نتیجه SSD ها نسبت به فلش های یو اس بی با ظرفیت مشابه، قیمت بالاتری دارند.
تفاوت SSD با فلش مموری و HDD
SSD ها مثل فلش مموری اغلب کوچکتر از HDD هستند و بنابراین به تولید کنندگان کامپیوتر و لپ تاپ آزادی عمل بیشتری در طراحی داخلی دستگاه ها می دهند. با وجودی که SSD را می توان جایگزین هارد درایوهای 2.5 یا 3.5 اینچی کرد، امکان نصب آن ها در اسلات PCI Express یا حتی روی مادربرد هم وجود دارد. این حالت در لپ تاپ های رده بالا و تبلت های 2 در 1 جدید وجود دارد.
SSD و HDD اکسترنال
ما در این مقاله روی حافظه های داخلی تمرکز کردیم اما هر چه که گفتیم برای درایوهای اکسترنال نیز صدق می کند. درایوهای اکسترنال در دو نوع بزرگ و قابل حمل در بازار موجود هستند و نوع SSD اکسترنال هر روز طرفداران بیشتری را به خود جذب می کند.
مزایا و معایب SSD و HDD
HDD ها در لپ تاپ ها و کامپیوترهای اقتصادی و مقرون به صرفه و سیستم های قدیمی به کار رفته اند در حالی که SSD ها در لپ تاپ های جدید و رده بالا مثل مک بوک پرو اپل که اصلا هارد HDD ندارد، به کار می روند. با این وجود حداقل تا چند سال آینده شاهد ادامه عرضه لپ تاپ ها و کامپیوترهای اقتصادی با حافظه HDD خواهیم بود.
البته SSD و HDD اساسا کار یکسانی انجام می دهند: بوت سیستم، ذخیره اپلیکیشن ها و اطلاعات شخصی. اما هر یک از این دو حافظه، این کار ها را به شیوه منحصر به خود انجام می دهند. این که چه تفاوتی میان SSD و HDD وجود دارد و چرا استفاده از SSD روز به روز در حال افزایش است را در ادامه توضیح می دهیم.
تفاوت قیمت SSD و HDD
چرا SSD گران تر است؟
SSD ها از نظر قیمت هر گیگابایت نسبت به HDD ها قیمت بالاتری دارند. مثلا یک ترابایت حافظه داخلی HDD از نوع 2.5 اینچی حدود 40 تا 60 دلار قیمت دارد اما ارزان ترین SSD با ظرفیت یک ترابایت تقریبا 100 دلار تمام می شود. یعنی شما برای هر گیگابایت ظرفیت حافظه، در HDD، بین 4 تا 6 سنت می پردازید اما برای SSD این مبلغ به 10 سنت می رسد. اگر نوع 3.5 اینچی HDD را مقایسه کنیم این تفاوت خیلی بیشتر می شود. مثلا یک هارد درایو 12 ترابایتی 3.5 اینچی حدود 300 تا 500 دلار قیمت دارد که برای هر گیگابایت زیر 3 سنت می شود.
چون هارد HDD از تکنولوژی قدیمی تری استفاده می کند، قیمت پایین تری دارد و پیش بینی می شود این قیمت در آینده نیز پایین بماند. در حالی که فاصله قیمت هر گیگابایت زیاد به نظر نمی رسد، اما می تواند باعث بالا رفتن قابل توجه قیمت کلی لپ تاپ شما شود.
تفاوت ظرفیت SSD و HDD
SSD ها به ندرت در ظرفیت بالای 2 ترابایت پیدا می شوند و قیمت آن ها با این ظرفیت آنقدر زیاد است که هر کسی از عهده خرید آن بر نمی آید. معمولا برای سیستم ها از SSD با ظرفیت 500 گیگابایت تا یک ترابایت استفاده می شود. با وجودی که 500 گیگابایت یک ظرفیت پایه برای هارد لپ تاپ محسوب می شود، لپ تاپ های ارزان تر از حافظه های SSD با ظرفیت 128 یا 256 گیگابایت هم استفاده می کنند. افرادی که فایل های رسانه ای حجیم روی سیستم خود ذخیره می کنند یا در کار تولید محتوا فعال هستند معمولا به حافظه 1 تا 8 ترابایت نیاز دارند که بیشتر در سیستم های رده بالا و گران قیمت به کار می رود. اساسا، هر چه ظرفیت حافظه بالاتر باشد، فایل های بیشتری را می توانید روی سیستم ذخیره کنید.
مقایسه سرعت SSD و HDD
SSD سریع تر است یا HDD؟
سرعت ویژگی ای است که SSD در آن یکه تازی می کند. کامپیوترهایی که با SSD کار می کنند زیر یک دقیقه و اغلب در چند ثانیه بوت می شوند. HDD زمان بیشتری را برای بوت سیستم نیاز دارد و بنابراین کند تر از SSD است. لپ تاپ یا مک بوکی که SSD داشته باشد سریع تر بوت می شود، اپ ها را سریع تر اجرا می کند و انتقال فایل ها در آن سرعت بالاتری دارد. چه از کامپیوتر برای سرگرمی استفاده کنید، چه تخصیل و چه کار، سرعت بالا به کمکتان خواهد آمد. گاهی حتی کند بودن لپ تاپ باعث می شود نتوانید سر وقت پروژه های خود را تکمیل کنید یا به کارهایتان برسید.
مسئله دیگر، fragmentation است. HDD ها چون یک سطح مدور برای ذخیره فایل ها دارند، بهترین حالت برای آن ها این است که فایل های بزرگ روی بلوک های پشت سر هم ذخیره شوند. در این حالت هد هارد می تواند برای خواندن آن فایل از یک نقطه شروع کرده و با حرکت پیوسته به نقطه اتمام برسد. اما زمانی که هارد درایو در حال پر شدن است، ممکن است فایل های بزرگ در سراسر دیسک هارد پراکنده شوند. در این حالت مشکل fragmentation ایجاد می شود.
با وجودی که الگوریتم های ثبت و خواندن اطلاعات آنقدر بهبود یافته اند که fragmentation به حداقل برسد، هنوز این احتمال وجود دارد که HDD ها آنقدر فرگمنت شوند که روی عملکرد آن ها اثر بگذارد. از سوی دیگر SSD ها چنین مشکلی ندارند چون هد فیزیکی برای ذخیره و خواندن دادده ندارند. این امر باعث می شود حافظه SSD سرعت بالاتری داشته باشد.
SSD با دوام تر است یا HDD؟
SSD هیچ قطعه متحرکی ندارد بنابراین احتمال این که در صورت زمین خوردن لپ تاپ یا حرکات شدید لپ تاپ دچار مشکل شود بسیار پایین است. هد اکثر HDD ها زمانی که سیستم خاموش است جمع می شود اما باز هم با فاصله چند نانومتر بالای صفحه هارد درایو معلق هستند. بنابراین ضربه به راحتی می تواند به آن ها آسیب بزند. اگر لپ تاپ خود را زیاد حرکت می دهید و احتمال ضربه خوردن به آن زیاد است، بهتر است هارد SSD استفاده کنید چون دوام بیشتری دارد.
مقایسه شکل و اندازه SSD و HDD
چون هارد درایو ها یا همان HDD ها به صفحه چرخنده و هد وابسته هستند، اندازه آن ها محدود است و نمی توانند از یک حد مشخص کوچکتر باشند. چند سال پیش تلاش شد تا هارد درایوهای کوچک 1.8 اینچی تولید شود اما این هارد درایوها بیشتر از 320 گیگابایت فضای ذخیره سازی نداشتند.
SSD ها هیچ محدودیتی در اندازه ندارند و هر چه می گذرد اندازه آن ها کوچکتر می شود. در حال حاضر SSD ها با اندازه 2.5 اینچی برای لپ تاپ موجود هستند. اما این اندازه فقط برای راحتی جا شدن SSD در محفظه های از پیش ساخته شده در لپ تاپ است. SSD های نوع M.2 که روی مادربرد سوار می شوند در طول های 42، 60 و 120 میلیمتر موجود هستند.
مقایسه سر و صدای SSD و HDD
حتی کم صدا ترین HDD ها هم هنگام استفاده کمی صدا می دهند (به علت چرخش دیسک و حرکت هد). HDD های سریع تر صدای بیشتری تولید می کنند. اما SSD ها چون اصلا مکانیکی نیستند هیچ صدایی تولید نمی کنند.
مقایسه مصرف انرژی SSD و HDD
چون SSD انرژی ای صرف چرخاندن یک صفحه فلزی و حرکت دادن هد نمی کند، اتلاف انرژی ندارد و بنابراین بازده آن بالاتر است. این امر باعث می شود سیستم های مجهز به SSD در مجموع برق کمتری مصرف کنند. در لپ تاپ و تبلت دارای SSD هم عمر باتری بیشتر است.
طول عمر SSD و HDD
مسئله طول عمر و دوام حافظه لپ تاپ و کامپیوتر بسیار مهم است. چون ما مهم ترین اطلاعات را روی حافظه لپ تاپ و کامپیوتر ذخیره می کنیم و داشتن حافظه ای که طول عمر بالایی دارد و کمتر احتمال دارد خراب شود، امتیاز بزرگی است. درست است که SSD ها با گذشت زمان فرسوده می شوند (دفعات ذخیره و پاک کردن اطلاعات روی هر سلول در فلش مموری محدود است، به این مقدار نرخ TBW گفته می شود)، اما این دفعات آنقدر زیاد هستند که قبل از فرسوده شدن SSD به احتمال زیاد سیستم شما آنقدر قدیمی شده که یک سیستم جدید جایگزینش کردید و آن کامپیوتر و لپ تاپ دیگر به دردتان نمی خورد. بنابراین جای نگرانی وجود ندارد. اگر این مسئله برایتان مهم است، ابزارهای زیادی وجود دارد که می تواند عمر باقی مانده درایو حافظه را به شما نشان دهد. HDD ها به این دلیل که مکانیکی هستند با استفاده زیاد فرسوده می شوند و در برابر ضربه و آسیب فیزیکی هم آسیب پذیر تر هستند.
جمع بندی: SSD بهتر است یا HDD؟
به طور کلی HDD در بحث قیمت و ظرفیت برنده است. اگر سرعت و دوام، بی صدایی و اندازه انعطاف پذیر یا مشکل fragmentation که اساسا زیرمجموعه سرعت است برای شما اهمیت دارد، حافظه SSD انتخاب بهتری برای شما خواهد بود. اگر مسئله قیمت نباشد، SSD بی شک برنده است.
SSD و HDD برای کاربران مختلف
در ادامه SSD و HDD را بسته به نیاز های خاص هر کاربر بررسی می کنیم. شما در کدام دسته قرار می گیرید؟
HDD مناسب شما است اگر…
- اهل دانلود فیلم و سریال و فایل های حجیم هستید: اگر آرشیو فیلم و سریال و موزیک جمع آوری می کنید، به راحتی می توانید چندین ترابایت فضا را پر کنید. بنابراین HDD برای شما گزینه مقرون به صرفه تری است
- نمی خواهید هزینه زیادی کنید: HDD با هزینه کم فضای زیادی را در اختیار شما قرار می دهد. اگر دنبال خرید یک لپ تاپ اقتصادی هستید و بودجه شما محدود است، بهتر است لپ تاپ هایی را انتخاب کنید که HDD دارند.
- طراح گرافیک یا مهندس هستید: افرادی که کار آن ها ویرایش ویدئو و عکس است، چون اطلاعات زیادی را ذخیره می کنند و بعد حذف می کنند، حافظه سیستم آن ها زودتر فرسوده می شود. تعویض یک HDD با ظرفیت 2 ترابایت ارزان تر از تعویض یک SSD با ظرفیت 500 گیگابایت تمام می شود. البته این مورد به شرایط و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد.
- کاربر معمولی هستید: اگر با لپ تاپ و کامپیوتر کار تخصصی نمی کنید و فقط می خواهید با آن کار های روزمره انجام دهید یا دانلود کنید، HDD انتخاب بهتری است. SSD گران تر است و اگر بخواهید از SSD استفاده کنید ناچارید ظرفیت کمتری را انتخاب کنید. در صورتی که اهل ذخیره فایل های بزرگ نیستید و آنلاین آهنگ گوش می دهید، SSD با ظرفیت پایین هم انتخاب خوبی است.
SSD مناسب شما است اگر…
- رفت و آمد زیادی دارید: اگر رفت و آمد زیادی دارید و لپ تاپتان را همراه خودتان می برید، SSD بهتر است چون نسبت به تکان و ضربه آسیب پذیری بسیار کمتری دارد.
- طرفدار سرعت هستید: اگر می خواهید لپ تاپ شما سرعت بالایی داشته باشد، SSD مناسب شما است چون هم سرعت بوت را بالا میبرد هم سرعت اجرای نرم افزار ها.
- طراح گرافیک یا مهندس هستید: درست است که در قسمت بالا گفتیم حافظه HDD برای شما مقرون به صرفه است، اما سرعت SSD هم می تواند به تکمیل سریع تر پروژه ها کمک کند.
- مهندس صدا و موزیسین هستید: اگر کار ضبط و مسترینگ موسیقی انجام می دهید، صدای هارد های HDD مزاحم کار شما خواهد بود.
SSD و HDD در کنار هم؛ سیستم های هیبریدی
سیستم های هیبریدی هم حافظه SSD دارند و هم HDD. این سیستم ها سرعت SSD و ظرفیت HDD را با هزینه ای معقول با هم ترکیب می کنند. سیستم عامل روی SSD نصب می شود بنابراین سرعت بوت و اجرای نرم افزار ها بالاتر است، فایل های بزرگ هم روی HDD ذخیره می شوند بنابراین مشکل محدودیت ظرفیت حافظه وجود ندارد.
لپ تاپ های هیبریدی از لپ تاپ هایی که فقط HDD دارند گران قیمت تر هستند اما قیمت آن ها از لپ تاپ هایی که فقط SSD دارند پایین تر است. در اکثر لپ تاپ ها این امکان وجود دارد که خودتان یک حافظه 128 یا 256 گیگابایتی SSD اضافه کنید. اضافه کردن SSD به لپ تاپ به افزایش سرعت سیستم کمک بزرگی می کند.
روش های نصب هارد SSD روی لپ تاپ
اگر لپ تاپ شما با حافظه SSD سازگار باشد می توانید حافظه SSD را به جای هارد دیسک قبلی یا به عنوان هارد دوم نصب کنید. در حالت اول باید هارد اولیه را خارج کنید و به جای آن SSD نصب کنید. در روش دوم کاری به هارد اولی نداریم و هارد دوم را جدا نصب می کنیم. اگر لپ تاپ براکت هارد دوم داشته باشد، SSD را در آن نصب می کنیم در غیر اینصورت می توانید SSD را به جای درایو نوری لپ تاپ نصب کنید. با این کار لپ تاپ دیگر CD/DVD نمی خورد اما دو تا هارد مجزا خواهید داشت. این مباحث در دوره آموزش تعمیرات لپ تاپ زانکو آموزش داده می شود.
آموزشگاه تعمیرات زانکو با همکاری تعمیرکاران متخصص و مجرب، در کنار دوره های آموزش تعمیرات لپ تاپ، اقدام به ارائه خدمات تعمیرات آنلاین لپ تاپ می کند.