استخراج ارز های دیجیتال سود آوری مثل اتریوم طرفداران زیادی در سراسر جهان پیدا کرده است. برای کسب درآمد از ماینینگ ارز دیجیتال به سخت افزار، نرم افزار و استخر ماینینگ نیاز داریم. شروع فرایند ماینینگ به دانش، راهنمایی، و بردباری زیادی نیاز دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دوره آموزش نصب و راه اندازی ریگ ماینینگ روی لینک زیر کلیک کنید:
آموزش تعمیر هشبرد ماینر
نحوه اسمبلی ریگ ماینینگ یکی از سوالات متداول هنرجویان آموزشگاه تعمیرات ماینر زانکو است که در این مقاله به آن می پردازیم.
ریگ ماینینگ چیست؟
ریگ ماینینگ به زبان بسیار ساده، یک کامپیوتر با گرافیک بالا است. چرا که ریگ ماینینگ همه قطعات مهمی که در کامپیوتر به کار می رود را دارد: پردازنده، مادربرد، رم، هارد و کارت گرافیک. البته برای ماینینگ باید از پردازنده های گرافیکی بسیار قدرتمند استفاده شود و به بیش از یک کارت گرافیک نیاز داریم.
البته بین کامپیوتر و ریگ ماینینگ تفاوت های زیادی وجود دارد مثلا ریگ ماینینگ کیس استاندارد کامپیوتر های شخصی یا پی سی را ندارد چون این کیس ها برای جا دادن همه قطعات ریگ کوچک هستند. علاوه بر این کیس کامپیوتر باعث داغ کردن قطعات شده و به کارت گرافیک های ریگ آسیب می زند.
به همین دلیل برای اسمبل ریگ ماینینگ به جای کیس از شاسی ریگ استفاده می کنیم. استفاده از چند کارت گرافیک با یک مادربرد، یک پردازنده، دیسک و حافظه به پایین آوردن هزینه ها کمک می کند و بنابراین می توانیم روز خرید کارت گرافیک های بیشتر سرمایه گذاری کنیم.
دوره های آموزشی مرتبط:
- آموزش تعمیرات ماینر (هش برد، کنترل برد، پاور)
- آموزش نصب و راه اندازی فارم ماینینگ
- آموزش نصب و راه اندازی ریگ ماینر
برای راه اندازی ریگ ماینینگ چقدر دانش کامپیوتری لازم است؟
چون از شباهت میان ساختار کامپیوتر و ریگ ماینینگ گفتیم شاید این سوال برای شما ایجاد شده باشد که آیا برای ساخت ریگ حتما لازم است در حیطه کامپیوتری تخصص ویژه داشته باشیم؟ پاسخ این سوال منفی است. خوشبختانه داشتن یک دانش پایه در خصوص نحوه سر هم بندی و اسمبل کامیپوتر برای راه اندازی ریگ کافی است.
تنها تفاوتی که میان اسمبل کیس کامیپوتر و ساخت ریگ ماینینگ وجود دارد این است که در ریگ ماینینگ از گرافیک های بیشتری استفاده می کنیم.
آیا ریگ ماینینگ قانونی است؟
قبل از این که به بحث آموزش نصب ریگ بپردازیم، باید ببینیم که آیا ریگ ماینینگ در ایران قانونی است؟
در حال حاضر هنوز هیچ قانونی مبنی بر ممنوعیت استخراج ارزهای دیجیتال یا ممنوعیت معامله و خرید فروش ارز دیجیتال یا سرمایه گذاری روی ارز های دیجیتال وضع نشده بنابراین فعالیت در این حوزه از جمله نصب ریگ یا داشتن ریگ ماینینگ یا خرید و فروش ریگ در بازار خلاف قاتون نیست و جرم به حساب نمی آید.
تا زمانی که قانونی مبنی بر ممنوعیت ماینینگ ارز دیجیتال وضع نشده باشد، فعالیت در حوزه ارز های دیجیتال و ماینینگ غیرقانونی نخواهد بود.
البته توجه داشته باشید که برای استخراج ارز دیجیتال باید از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز دریافت کنید. چرا که ماینینگ بدون مجوز قانونی پیگرد قانونی در پی خواهد داشت.
آنچه قبل از ساخت rig ماینینگ باید بدانید
ما در این مقاله نحوه ساخت ریگ ماینینگ با پردازنده گرافیکی Nvidia و ویندوز 10 را توضیح داده ایم. با این حال این راهنما برای اسمبل ریگ با کارت گرافیک های AMD و سایر سیستم عامل ها هم قابل استفاده است.
شما برای ساخت ریگ ماینینگ علاوه بر کارت گرافیک به چندین قطعه کامپیوتری دیگر، قطعات جانبی، سیستم عامل، نرم افزار استخراج اتریوم، و یک والت برای جمع آوری کریپتوکارنسی ماین شده نیاز دارید.
تفاوت کارت گرافیک Nvidia و AMD برای ریگ ماینینگ
تفاوت اصلی کارت گرافیک های انویدیا و ای ام دی، چیپ های کور این دو پردازنده است. هر یک از این دو کارت گرافیک از الگوریتم رمزارزهای متفاوتی پشتیبانی می کنند. پیشنهاد می شود افراد مبتدی از کارت گرافیک های انویدیا استفاده کنند چون نصب صحیح کارت گرافیک های ای ام دی در ریگ نیازمند تخصص و دانش بالایی است.
قطعات مورد نیاز ریگ ماینینگ
برای راه اندازی ریگ ماینینگ به قطعات زیر نیاز دارید:
کارت گرافیک ماینینگ (GPU)
یکی از حیاتی ترین قطعات ریگ ماینینگ، کارت گرافیک است. در حقیقت کارت گرافیک ریگ قطعه ای است که برای کاربر سودآوری دارد و کل درآمد ریگ را مدیون این قطعه هستیم.
مادربرد ماینینگ
هنگام انتخاب و خرید مادربرد برای ریگ ماینینگ باید به دو نکته توجه داشته باشید: نوع سوکت پردازنده و تعداد کارت گرافیک هایی که به مادربرد وصل می شوند.
پردازنده (CPU) ماینینگ
اگر می خواهید کار ماینینگ را فقط با سی پی یو انجام دهید، باید یک سی پی یو بسیار قوی داشته باشید. البته در اکثر ریگ ماینینگ های امروزی از کارت گرافیک برای ماینینگ استفاده می شود و بنابراین نقش سی پی یو زیاد پررنگ نیست. شما می توانید برای ماینینگ اتریوم با کارت گرافیک، از سی پی یو های ضعیف تا متوسط هم استفاده کنید.
رم ماینینگ
رم قطعه ای نسبتا کم اهمیت در ریگ ماینینگ است اما وجود آن برای پروسه ماینینگ لازم است.
پاور ماینینگ یا منبع تغذیه (PSU)
هر منبع تغذیه ای با نرخ 1200 W Platinum برای ریگ ماینینگ مناسب است.
رایزر کارت ماینینگ
رایزر های PCI-e، بین کارت گرافیک و مادربرد فاصله ایجاد می کنند تا کار خنک کردن سیستم و جریان هوا تسهیل شود.
حافظه SSD
برای ریگ ماینینگ به حافظه SSD نوع SATA حداقل 240 گیگابایتی نیاز داریم.
کابل اترنت
اتصال به اینترنت
حافظه فلش حداقل 5 گیگابایتی
ارزهای قابل استخراج با ریگ ماینینگ
در صورتی که برای اسمبل ریگ ماینینگ از کارت گرافیک های انویدیا استفاده کنید، می توانید ارز های زیادی را استخراج کنید. علت آن این است که کارت گرافیک های انویدیا قابلیت حل بسیاری از الگوریتم های رمز ارز ها را دارند.
ارزهای دیجیتال زیر با کارت گرافیک های انویدیا قابل استخراج هستند:
نام رمز ارز | نام الگوریتم |
---|---|
Aion (AION) | Equihash (10,9) |
BitcoinZ (BTCZ) | Zhash |
Bitcoin Gold (BTG) | Equihash |
Beam (BEAM) | BeamHashII |
Beam II Nicehash | BeamHashII |
Conflux (CFX) | Octopus |
Ethash Nicehash | Ethash |
Ethereum (ETH) | Ethash |
Ethereum Classic (ETC) | Ethash |
Sinovate (SIN) | X25X |
SnowGem (XSG) | Zhash |
Swap (XWP) | Cuckaroo29s |
Ubiq (UBQ) | Ubqhash |
Veil (VEIL) | X16RT |
Zcoin (XZC) | MTP |
Zel (ZEL) | ZelHash |
آموزش مونتاژ ریگ ماینینگ اتریوم
در صورتی که اسمبل ریگ اتریوم به درستی انجام شود حدود 3 ساعت زمان می برد. پس از خرید و جمع آوری همه قطعات مورد نیاز، می توانید اسمبل ریگ را شروع کنید. فرایند ساخت ریگ ماینینگ در ابتدا بسیار پیچیده به نظر می رسد اما اگر از آموزش های صحیح استفاده کنید، این کار آنقدر ها هم دشوار نیست.
مراحل ساخت ماینر با کارت گرافیک (ریگ ماینینگ)
مرحله 1) اتصال مادربرد
مادربرد شما باید خارج از شاسی ریگ قرار گیرد. پیشنهاد می شود زیر مادربرد یک فوم یا یک کیسه آنتی استاتیک قرار دهید. قبل از ادامه کار مطمئن شوید اهرمی که محافظ سوکت سی پی یو را پایین نگه داشته آزاد شود.
مرحله 2) اتصال پردازنده
در مرحله بعد باید پردازنده را به مادربرد وصل کنید. پردازنده ای که انتخاب کردید را به سوکت روی مادربرد وصل کنید. چون معمولا کمی خمیر حرارتی به فن سی پی یو چسبیده، هنگام جدا کردن آن باید مراقب باشید هم روی سوکت مادربرد و هم در کنار سی پی یو علامت بزنید.
این علامت ها باید هنگام اتصال قطعه در یک سمت زده شوند در غیر این صورت سی پی یو داخل سوکت جا نمی شود. هنگام قرار دادن پردازنده روی سوکت مادربرد باید به طور ویژه مراقب پین های سی پی یو باشید. این پین ها به راحتی خم می شوند و به کل سی پی یو آسیب می رسانند.
دفترچه راهنمای سی پی یو را حتما بخوانید به ویژه زمانی که می خواهید هیت سینک را روی سی پی یو نصب کنید.
باید قبل از اتصال پردازنده روی سطح هیت سینک خمیر حرارتی بزنید. کابل پاور هیت سینک هم باید به پین CPU_FAN1 متصل باشد. برای این که محل دقیق این پین را پیدا کنید حتما از دفترچه راهنمای سی پی یو استفاده نمایید.
مرحله 3) نصب رم
در مرحله بعد باید مموری یا رم را نصب کنید. متصل کردن ماژول رم به سوکت رم روی مادربرد کار راحتی است. بعد از باز کردن براکت های اسلات کناری مادربرد، به آرامی ماژول رم را داخل سوکت رم فشار دهید.
در این مرحله باید احتیاط کنید چرا که رم تنها از یک طرف داخل سوکت قفل می شود. گاهی اوقات لازم است برای این که رم به درستی در اسلات جا بخورد کمی بیشتر فشار وارد کنید اما مراقب باشید که به رم آسیب نرسد. براکت های کناری طوری طراحی شده اند که وقتی رم را به درستی داخل آن ها قرار دهید، آن را قفل کنند.
مرحله 4) فیکس کردن مادربرد در شاسی ریگ
شما باید مادربرد را با احتیاط داخل فریم یا شاسی ریگ قرار دهید. هنگام جابجایی مادربرد باید بسیار محتاطانه عمل کنید چون نباید قسمت زیری مادربرد دچار خط و خش شود. در صورتی که از فریم فلزی استفاده می کنید، مادربرد دقیقا روی جای بستن پیچ ها قرار گیرد.
پس از این که مادربرد را سر جای مناسبش قرار دادید، پیچ ها را محکم ببندید تا مادربرد فیکس شود.
مرحله 5) متصل کردن پاور ماینینگ
پاور یا همان منبع تغذیه باید در نزدیکی مادربرد قرار گیرد. چینش قطعات داخل ریگ باید به نحوی باشد که حتما جا برای پاور داشته باشید. دنبال کانکتور پاور 24 پینی روی مادربرد بگردید. مادربردها معمولا یک کانکتور 24 پینی دارند.
اتصال کانکتور پاور به مادربرد باید محکم باشد در غیر اینصورت ریگ ماینینگ بوت نخواهد شد. کانکتور پاور 8 پینی سی پی یو باید به قسمتی از مادربرد متصل شود که از همه به پردازنده نزدیک تر است. مراقب باشید کانکتورهای پاور PCI-e 6+2 و کانکتور سی پی یو را با هم اشتباه نگیرید چون هر دو از نوع کانکتور های 8 پینی هستند. کابل های سی پی یو در مقایسه با کابل PCI-e ضخامت بیشتری دارند.
مرحله 6) اتصال رابزر ماینینگ
رایزر یو اس بی x16 باید با PCI-e x1، که کوتاه ترین کانکتور PCI-e x1 است، اسمبل شود. این رایزر باید به مادربرد متصول شود. برای تامین برق رایزر ها، به یک اتصال الکتریکی نیاز داریم. بسته به مدل رایزر، ممکن است به کانکتور های شش پینی PCI- e، کابل SATA یا کانکتور Molex نیاز داشته باشیم.
هنگام اتصال کابل های مرتبط با هر رایزر مراقب باشید. برای هر کابل PSU از حداکثر 2 کانکتور Molex یا SATA استفاده کنید. 3 یا 4 کانکتو را به 2 یا 4 رایزر متصل نکنید چون ممکن است باعث آسیب و خرابی آن ها شود.
مرحله 7) متصل کردن GPU ها
کارت های گرافیک باید با استفاده از رایزر های یو اس بی به صورت کاملا محکم داخل فریم قرار گیرند. کانکتورهای پاور PCI-e 6+2 را به GPU وصل کنید. بعدا باید همه این کانکتور ها را به 5 کارت گرافیک باقی مانده متصل کنید.
مرحله 8) مرحله آخر
در آخر باید اطمینان حاصل کنید که همه کابل ها به درستی متصل هستند. کارت های گرافیک، که به اسلات اصلی PCI-E متصل هستند باید به مانیتور وصل شوند.
پس از اتصال موس و کیبورد، می توانید ریگ را روشن کنید. برای روشن کردن ریگ، سوئیچ پاور را به پین های پاور روی مادربرد وصل کنید. در صورتی که نمی توانید این پین ها را پیدا کنید، از دفترچه راهنمای مادربرد کمک بگیرید.
اگر ریگ روشن شد، یعنی مشکلی وجود ندارد. وقتی همه چیز به درستی نصب شده باشد، می توانید پیام بایوس را روی صفحه نمایش سیستم مشاهده کنید.
معایب ریگ ماینینگ چیست؟
با وجودی که در دسترس بودن قطعات، مصرف کمتر برق و گستردگی الگوریتم های قابل پشتیبانی توسط کارت گرافیک از مزایای ریگ ماینینگ در مقایسه با دستگاه های ماینر (ASIC) هستند، اما طولانی تر بودن بازگشت سرمایه در استخراج ارز با کارت گرافیک و قیمت بالاتر ریگ در مقایسه با ماینر، از جمله معایب ریگ ماینینگ به حساب می آیند.
تولید حرارت زیاد حین فعالیت یکی دیگر از معایب ریگ ماینینگ است که ممکن است برای بعضی افراد مشگل ساز شود. در کل این خود کاربر است که با توجه به بودجه، امکانات و انتظاراتش بین ماینر و ریگ ماینینگ یکی را انتخاب کرده و روی آن سرمایه گذاری می کند.
اخیرا ریگ ماینینگ طرفداران بسیار زیادی در ایران پیدا کرده است.
بهترین استخر اتریوم
استخر یا pool ماینینگ یکی از ضرورت های استخراج اتریوم است. هر استخر یک سروسر جداگانه است که استخراج را بین ماینر های متصل تقسیم و توزیع می کند. این سوال که بهترین استخر اتریوم کدام است پاسخ مشخصی ندارد. این خود شما هستید که باید یکی از استخر ها را انتخاب کنید. ما در ادامه بهترین استخر های اتریوم در سال 2021 را به شما معرفی کرده و درباره مزایا و معایب هر یک بحث می کنیم.
1. SparkPool
استخر اسپارک پول (SparkPool) یکی از بهترین و قوی ترین استخرهای چینی اتریوم است. معمولا این استخر روی کارت گرافیک ای ام دی بهتر عمل می کند. پاداش استخراج به شکل (PPS+) است و هزینه 1/0 درصدی دارد.
2. Ethermine
اترماین (Ethermine) نخستین ماینینگ پول رسمی برای اتریوم است. اترماین به علت بازده بالا و هزینه پایین یکی از بهترین استخر های اتریوم است و طرفداران زیادی دارد. نوع پاداش در استخر اترماین PPLNS است و هزینه 1 درصدی دریافت می شود.
3. استخر F2Pool
در سال 2021 استخر F2Pool یکی از محبوب ترین و بهترین استخر های استخراج اتریوم است که سرور های آن در چین و سایر کشور های آسیایی و آمریکا قرار دارد.
استخر اف 2 پول علاوه بر اتریوم، ارز های دیجیتال زیادی را برای استخراج ارائه می دهد. نوع پاداش در این استخر از نوع PPS و PPS پلاس است و هزینه 3 درصدی دارد.
4. Spiderpool
اسپایدرپول که به تازگی راه اندازی شده یکی از استخر های محبوب برای اتریوم است. البته ایراد اصلی آن این است که به زبان ماندارین است اما به کمک گوگل ترنسلیت می توان از آن استفاده کرد. استخر Spiderpool یک اپ ویژه برای گوشی های هوشمند دارد که به شما اجازه می دهد آمار ماینینگ خود را از روی گوشی بررسی کنید و روی آن نظارت داشته باشید.
نوع پاداش در اسپایدرپول از نوع PPS پلاس است و هزینه 1.5 درصدی دارد.
ریگ بهتر است یا ماینر؟
سوالی که برای بسیاری از افراد تازه کار در حوزه استخراج ارز های دیجیتال پیش می آید این است که ریگ بهتر است یا ماینر؟ به طور کلی نمی توان گفت کدام یک از این دو دستگاه بهتر هستند. چون هر یک مزایا و معایب خود را دارند و هر شخص باید بسته به نیاز و امکانات خود، یکی از این دو را انتخاب کند.
به طور کلی ریگ ماینینگ در حال حاضر در ایران طرفداران بیشتری دارد. یکی از علت های اصلی آن هم این است که خرید و فروش ماینر در بازار دشوار شده و تعمیرات ماینر با محدودیت گسترده ای مواجه است.
ریگ ماینینگ چون از همان سخت افزار هایی ساخته می شود که در کامپیوتر های خانگی و شخصی به کار می روند، در ایران راحت تر ساخته می شود. این مزیت باعث شده تا خرید و فروش قطعات نو و دسته دوم ریگ ماینینگ در بازار ایران راحت تر باشد و بالطبع تعمیرات گسترده تر و بهتری هم داشته باشد.
استخراج ارز با کارت گرافیک یا همان ریگ ماینینگ امکان استخراج گسترده انواع ارز ها را به شما می دهد اما ماین رها به این علت که الگوریتم اختصاصی دارند معمولا از یک یا تعداد محدودی از رمز ارز ها پشتیبانی می کنند و شما نمی توانید انواع زیادی از ارز های دیجیتال را با آن استخراج کنید.
علاوه بر این حرارت و سر و صدای ریگ نسبت به اکثر ماینر ها کمتر است و مصرف برق پایین تری هم دارد.
در نهایت این شما هستید که باید ببینید بسته به شرایط خودتان ماینر برایتان بهتر است یا ریگ ماینینگ.